Trollene på Hedalsskogen

Det var en gang to gutter fra Vågå i Gudbrandsdalen som var så fattige at de ofte måtte reke omkring på bygda og tigge. En gang de var på vei til Hedalen for å tigge skjønte de at de ikke kom til å rekke fram før det mørknet. De bestemte seg for å overnatte i Hedalsskogen. De hadde regnet med maur og kløete lyng; de hadde regnet med kalde tær og sinte ugler; det de ikke hadde regnet med var skumle TROLL!

Vi må ta en prat om oppdragelse og etikk…

Se for deg at du som forelder snakket med en spåmann som fortalte deg om fremtiden. Du visste nå, skråsikkert, at den lille jenta di ville vokse opp til å bli en lynende intelligent, lykkelig, snill, fordragelig og filantropisk milliardær, så lenge du kleip henne hardt i armen og kalte henne potet-hode til hun hylgråt hver eneste kveld før leggetid. Ville det etiske oppdragelsesvalget i så fall være å gjøre dette eller å la være?

Grunnen til at vi spør er at gamle eventyr ofte ble skrevet for å skremme unger til de ble livredde, slik at de skulle unngå skogen eller brønnen eller ildstedet eller tante Margrethes kamferdrops, og dermed overleve til å vokse opp og selv få barn de kunne skremme vettet av. 

Vanligvis bruker manusoverhode Sveinung å formilde eventyrene, gjøre dem morsommere, kjappere, bedre dramaturgisk strukturert og litt mindre som skremselspropaganda, men Trollene på Hedalsskogen har vi faktisk latt være litt skummelt! 

Her er det skumle troll og spennende kamper (i tillegg til alt det morsomme dere er vant til), så hvis ungene deres er små kan det være en god idé å høre gjennom eventyret selv først - eller høre det sammen med dem - heller enn å trykke play, skru av alle lys, låse døra og gå rundt og trampe tungt, trollsk og skummelt utenfor barneværelset.

Kos dere med eventyr!  

Tusen takk til alle lytterne våre! Om du vil støtte Snipp Snapp Snute, kan du gjøre det ved å gi oss en omtale på Apple Podcasts, følge oss på Spotify eller snakke om oss på sosiale medier med #snippsnappsnute!

Ta gjerne kontakt med oss for å få lest opp ditt favoritteventyr, på facebook.com/snippsnappsnute.pod,

instagram.com/snippsnappsnute.pod

eller på mail, snippsnappsnute.pod@gmail.com.

-Snutene!

Share | Download

Episodes Date

Load more

Play this podcast on Podbean App